Kuperkeikan mittainen sohva ja hymyilevä matto – WeeGeen uusi taukotila!

WeeGeen muotoilujakson B-ryhmä tutustui muotoilun yhteen osa-alueeseen, sisustusarkkitehtuuriin tammi- ja helmikuussa 2025. 11–12-vuotiaat oppilaat suunnittelivat taukotilan Tapiolan WeeGeen opetuspisteeseen. Ryhmässä pohdittiin millaisessa tilassa voi rentoutua ja palautua koulupäivästä ennen harrastuksen alkua tai pitää evästauon. Kuvataidekoulumme strategia “keidas kiireen keskellä” sai aikaan pohdintaa kuvataiteesta arjessa. Taukotilan tärkeäksi osa-alueeksi nousi oppilaiden taideteokset osana tilasuunnittelua.
%20(1).jpg)
Oppilaita osallistavan suunnittelun lisäksi tehtävänantoon kuului myös kokonaisvaltainen tutustuminen muotoiluprosessiin ja esittelymateriaalin koostaminen "asiakkaalle" eli Espoon kuvataidekoululle. Tavoitteenamme oli se, että suunnitelma vastaa asiakkaan toiveita ja tarpeita.
Taukotilan toteutuspaikaksi sovittiin Ellen-luokan edessä oleva käytävätila. Pohdimme tilankäyttöä ja käyttötarkoitusta sekä vietimme aikaa paikan päällä saaden konkreettisia havaintoja tilasta, valosta ja äänimaailmasta. Tutustuimme erilaisiin tuoleihin, julkisen tilan materiaaleihin ja taktiilisuuteen. Keskustelimme millaisia etäisyyksiä asioihin ja toisiin ihmisiin tarvitsee halutessaan rauhoittua.
Mittasimme tilaa kehoillamme. Ihmettelimme kuinka monta spagaattia tai askelta tilassa voi ottaa, ja millainen on kuperkeikan mittainen sohva. Seuraavaksi mittasimme tilan mittanauhoilla, ja teimme pohjapiirrokset keskustellen käytävätilan muusta käytöstä ja olemassa olevista opasteista.
Kolmiulotteisen pienoismallin tilasta sai toteuttaa yksin tai halutessaan työparin kanssa. Kymmenen valmista pienoismallia esiteltiin muulle koululle, ja WeeGeen oppilaat sekä henkilökunta äänestivät toteutettavasta suunnitelmasta.

Äänestyksen tasapeli nosti tarkasteltavaksi neljä erilaista suunnitelmaa. Tutkimme uudestaan niiden tilaratkaisuja ja tärkeimpiä yhteisiä pääpiirteitä. Toteutimme pienryhmissä uuden esityksen, jossa ehdotukset yhdistyivät uudeksi taukotilaksi.
Uudet ehdotukset suunniteltiin Sketchbook-ohjelmalla. Oppimistilanne mahdollisti sen, että jokainen sai toteuttaa suunnitelman ensin itsenäisesti. Työskentely jatkui pareittain ja sitten yhdessä toisen työparin kanssa, minkä jälkeen suunnitelmista keskusteltiin koko ryhmän kanssa. Lopuksi teimme pienryhmissä visuaalisen yhteenvedon toteuttamiskustannuksineen asiakkaallemme.
Taukotilan suunnittelussa oppilaat kokivat tärkeäksi osallistumisen päätöksentekoon, kaikille yhteisen tilan suunnittelun ja suunnitteluprosessin yhdessä toteuttamisen. Myös muilta saatu palaute ja muiden ryhmien oppilaiden kiinnostus suunnitelmiin oli merkityksellistä oppilaille. Oppimisprosessissa löydettiin itsestä uusia vahvuuksia ja havaittiin muotoilun olevan osa omaa arkea. Yhteisessä oppimisessa huomattiin myös se, ettei kaikkiin asioihin ole yhtä oikeaa vastausta vaan löysimme useita erilaisia vaihtoehtoja, joista etsittiin yhdessä tilanteeseen sopivin ratkaisu.

Kokonaisvaltaisessa taideoppimisessa lopputulos ja prosessi ovat samanarvoisia. Opetustilanteissa luodaan rohkaiseva ilmapiiri, joka kannustaa kokeilemiseen ja harjoitteluun sekä luovaan ongelmanratkaisuun. Tuemme oppilaan moniaistista havainnointia, pitkäjänteistä työskentelyä ja tavoitteellista oppimista.
Opettajina ja kouluna etsimme jatkuvasti työtapoja ja -menetelmiä, joilla mahdollistetaan monipuolinen materiaalien, teknologioiden ja ilmaisukeinojen käyttäminen sekä niiden luova soveltaminen tässä ajassa ja tulevaisuudessa. Yhteistyötaitojen harjoittelu, kaikkien oppilaiden äänen kuuluminen ja yhdessä oppiminen ovat osallistavan pedagogiikan lähtökohtia. Taideopettajan rooli on innostaa osallistumaan ja rohkaista oppilaita oman oppimisensa ja kokemisensa äärelle. Mahdollisuus ilmaisuun ja osallistumiseen muutenkin kuin puhumalla on mahdollista kuvataiteen menetelmin.
Ja mitä asiakkaamme oli mieltä suunnitelmasta? Espoon kuvataidekoulu hyväksyi suunnitelmamme ja seuraavaksi siirrymme suunnitteluvaiheesta toteutukseen.
Teksti ja kuvat: Nelli Tanner, muotoilujakson opettaja